6
feb

Toen ik vanmorgen op deze koude, zonnige dag op weg was naar mijn klant Avantium, had ik nog geen idee van de feestelijke ontvangst die mij te wachten stond. Ik kom bij veel aardige klanten over de vloer, maar nergens word ik door de directie opgewacht met verse koffie en warme croissants. Al snel bleek dat dit welkomstcomité er niet speciaal voor mij stond. Avantium bestaat vandaag 15 jaar. Met dit heugelijke feit wil ik ze langs deze weg hartelijk feliciteren.

Groene materialen
Dit technologiebedrijf, met vestigingen in Amsterdam en Geleen, is een spin-off van Shell. Het bedrijf is actief in de chemie en cleantech industrie. De onderneming ontwikkelt ‘YXY’ een technologie voor het maken van bouwstenen voor de productie van ‘groene’ materialen en biobrandstoffen. Daarnaast levert Avantium R&D-diensten en systemen aan ondernemingen in de energie en chemische industrie voor de ontwikkeling van nieuwe katalytische processen.

Pilot-fabriek
Avantium heeft een pilot-fabriek in Geleen op het Chemelot-terrein waar met de YXY-technologie wordt geproduceerd. Voor deze pilotplant heeft Hitma Process verschillende afsluiters van Strahman geleverd. Ons zusterbedrijf Hitma Filtratie en de Hitma-servicedienst komen er ook over de vloer.

Maatwerk afsluiter
Op dit moment is alleen de pilotplant in Geleen in gebruik, maar dit jaar wordt besloten waar de commerciële productielocatie gaat komen. In de pilotplant zijn de reactors uitgerust met twee handbediende Titanium SV700 monstername-afsluiters. We bespreken nu de mogelijkheden voor pneumatisch bediende Titanium Metal Seated SV500 sampling valves.

Naast de ‘standaard’ sampling valves van Strahman, zijn we bij Avantium ook bezig met een heel speciaal type Titanium tankbodemafsluiter. Een custom made-project. Compleet maatwerk dus. Elk detail van deze zeer grote afsluiter is afgestemd op de wensen van Avantium. Deze afsluiter was trouwens ook de reden van mijn bezoek vandaag. Er moesten nog een paar puntjes op de i worden gezet.

PEF, groene polyester
De Avantium-pilotfabriek wordt ook gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe materialen, plastics en chemicaliën. Hiermee wordt het mogelijk een groene polyester te introduceren, die PEF wordt genoemd. PEF is een duurzaam polymeer, vervaardigd uit biomassa in plaats van aardolie. Avantium denkt dat PEF de toekomst heeft en olie-gebaseerde plastics, zoals PET, gaat vervangen. Het bedrijf kreeg in 2014 voor dit project €36 miljoen als kapitaalinjectie, deels van Coca-Cola en Danone. Coca-Cola maakte als eerste gebruik van deze nieuwe Nederlandse technologie. Het frisdrankconcern wil tegen 2020 volledig zijn overgestapt op de duurzame flessen.

Avantium werkt hard aan de ontwikkeling van deze PEF flessen voor water, frisdranken, voedsel, cosmetica en wasmiddelen. Daarnaast zijn ze bezig met PEF-vezels voor textiel en tapijten, polyamides, verven en lakken.

Boeiend bedrijf
Avantium is een boeiend bedrijf dat het in 15 jaar al ver heeft geschopt met hun duurzame technologie. Ik ben er trots op via de Strahman-afsluiters hier betrokken bij te mogen zijn en hoop nog vele jaren bij ze over de vloer te komen en veel feestjes met ze te vieren.

Marco Mogendorff

 

Poster in de hal bij Avantium
Verjaardagsfeest Avantium 15 jaar
Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hoe werkt veerveiligheid? (safety valves) Hitma Process
    Strahman brilflenzen (line blinds) Hitma Process
    Foxboro S-serie druktransmitter Hitma Process
naar boven
zoeken
Direct contact 0297 514810