18
jan

Tijdens een dag on the road in België bezocht ik een bedrijf dat zich bezighoudt met fotogravure, ofwel het bedrukken van speciale papiersoorten voor bekleding van spaanplaat voor meubels, laminaatparket en panelen. Ik had daar een prettig gesprek met de onderhoudsmanager en toch was hij na afloop teleurgesteld.

Wat ging er mis?
U vraagt zich nu misschien af wat er mis ging tijdens deze afspraak. Eigenlijk helemaal niets. Ik had alleen een half jaar eerder met dit bedrijf in contact moeten komen. Waarom? Ik zal het u uitleggen.

Verandering proces
In deze fabriek waren diverse druktransmitters in gebruik. Toen er echter een verandering in het proces plaatsvond, hadden ze transmitters voor andere meetbereiken nodig. Deze transmitters hadden ze dus onlangs aangeschaft. Plus nog een paar extra transmitters voor noodgevallen. Want, als er iets fout gaat, dan willen ze niet zes tot acht weken wachten op een nieuwe transmitter.

Besparen op voorraadkosten
Juist, en toen kwam ik dus op bezoek. En ik vertelde doodleuk over de nieuwe Foxboro S-drukopnemers. Deze serie bestaat uit slimme tweedraads druktransmitters waarin 11 kalibratiecurves in één instrument zijn opgeslagen. Het grote voordeel hiervan is dat bedrijven niet langer voor meerdere drukbereiken transmitters op voorraad hoeven te houden als er verschillende drukken in een proces voorkomen. Hierdoor besparen productiebedrijven aanzienlijk op hun voorraadkosten.

Dezelfde transmitters blijven gebruiken
Een ander groot voordeel van de Foxboro S-serie is dat als een productieproces verandert (en waar gebeurt dat nou niet) een bedrijf op een eenvoudige manier gebruik kan blijven maken van dezelfde druktransmitter. Deze kan simpel worden ingesteld op een ander drukbereik. Hiervoor hoeft de transmitter niet uit het systeem te worden gehaald. Alleen de frontkap wordt los geschroefd en verwijderd, waardoor de instellingstoetsen bediend kunnen worden.

Het afkoppelen van een deel van het proces, demontage, re-rangen, herkalibratie in de werkplaats en herplaatsing van dezelfde of een nieuwe drukopnemer zijn niet nodig.

Innovatie zit ‘m in de software
Het mooie is dat de hardware van de Foxboro-druktransmitters niet is veranderd. De behuizing en de sensor zijn hetzelfde gebleven. De innovatie zit in de FoxCal-software van Foxboro en in de manier waarop de metingen worden verwerkt. De FoxCal-software zorgt ervoor dat het apparaat zich automatisch (traploos) instelt op de dichtstbijzijnde kalibratiecurve. Net zoals een auto die automatisch schakelt naar de optimale versnelling. Dit scheelt tijd en kosten, terwijl de flexibiliteit toeneemt. Én de voorraad aan reservetransmitters wordt met wel 90 procent gereduceerd.

Boodschap verspreiden
“Dedju”, zei de maintenance manager. “Waarom hoor ik dit nu pas? Wat een vooruitgang dat we bij procesveranderingen dezelfde druktransmitter kunnen blijven gebruiken. Had ik dit maar eerder geweten.” Tja, daar voel ik me eigenlijk wel een beetje schuldig over. Vandaar dat mijn collega’s en ik er nu alles aan doen om dit nieuws op korte termijn te verspreiden. Zodat ik op tijd aan tafel zit bij bedrijven die op zoek zijn naar druktransmitters en ik geen contactpersonen meer hoef te teleurstellen.

Marco Mogendorff

Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hoe werkt veerveiligheid? (safety valves) Hitma Process
    Strahman brilflenzen (line blinds) Hitma Process
    Foxboro S-serie druktransmitter Hitma Process
naar boven
zoeken
Direct contact 0297 514810