7
mrt

Afsluiters zijn belangrijk voor de veiligheid en effectiviteit van een proces. Tegenwoordig besteden steeds meer industriƫle bedrijven en energiecentrales het onderhoud aan (hoge druk) afsluiters uit aan een contractor.

Iedere afsluiter z’n eigen functie
Er zijn diverse typen hoge druk afsluiters die de werking van stoominstallaties mogelijk maken. Denk bijvoorbeeld aan schuifafsluiters, terugslagkleppen, kogelkranen, vlinderkleppen en veiligheidsafsluiters. Iedere afsluiter heeft zo zijn eigen functie, waaronder het openen of afsluiten van een leiding, het regelen van het debiet van het medium of het beschermen tegen overdruk. Als je onderhoud wilt uitbesteden, is het dus belangrijk om een onderhoudsbedrijf te kiezen dat kennis heeft van alle soorten afsluiters.

Afsluiters in energiecentrales
Ik focus me even op afsluiters die worden toegepast in energiecentrales. Je zult begrijpen dat het noodzakelijk is dat deze afsluiters optimaal functioneren. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook met betrekking tot de bedrijfszekerheid. Het draait in centrales tenslotte om het produceren van stoom – en hiermee elektriciteit. Het voorkomen en oplossen van lekkages zorgt voor een lager stoomverlies en hiermee een hogere output.

Onderhoudsstops
Bij het onderhoud aan de afsluiters ligt de aandacht onder meer op de gevolgen van de startups en shutdowns van de centrales. De afsluiters worden hierbij relatief zwaar belast. Gemiddeld wordt iedere 3 tot 5 jaar een onderhoudsstop gepland waarbij de afsluiters volledig worden geïnspecteerd en – waar nodig – gerepareerd of gereviseerd.

Tijdens de inspecties wordt onder andere gekeken naar de aandrijvingen (actuatoren) en positioners, het oppervlak van de zittingen, de spil van de klep en de gelaste delen. Onderhoudsdiensten passen de zogenaamde ‘dye penetrant test’ toe om de zitting en behuizing te controleren op de aanwezigheid van microscheurtjes.

Onderhoud op locatie
In de procesindustrie is het vervangen van een standaard afsluiter een relatief eenvoudige klus. Bij centrales ligt dat anders. Veel van deze afsluiters zijn in het systeem gelast en uitsluitend weg te nemen door ze volledig los te zagen. Deze klus laat men vaak door een gespecialiseerd onderhoudsbedrijf doen. Een voorbeeld van zo’n bedrijf is BetaTec. Dit Duitse familiebedrijf heeft veel ervaring met service aan standaard en hogedruk afsluiters in energiecentrales, papierfabrieken, afvalverwerkingsbedrijven en de (petro)chemie.

Om het onderhoud op locatie te kunnen uitvoeren, beschikt BetaTec over mobiele onderhoudsapparatuur waarmee zij de afsluiters ter plekke kunnen reviseren. Daarbij maken de servicemonteurs van BetaTec gebruik van containers die volledig zijn ingericht als werkplaats.

Trainingen afsluitertechniek
Door onderhoud uit te besteden, kan belangrijke kennis over afsluitertechniek bij de eindgebruiker verdwijnen. Mijn klanten informeren regelmatig naar trainingen voor hun eigen onderhoudsdienst en/of engineeringsafdeling.

Wij kunnen die opleidingen verzorgen, maar ook externe servicebedrijven geven vaak dit soort trainingen. Zo delen ze de kennis en ervaring die ze zelf in huis hebben. Van BetaTec weet ik dat ze hun opleidingen afstemmen op verschillende niveaus en de functies van de deelnemers. Daarbij focussen ze zich vooral op de praktijk en niet op een specifiek merk afsluiter.

Het onderhoud aan afsluiters kun je dus prima uitbesteden. Houd hierbij wel in de gaten dat er ook kennis in je eigen bedrijf aanwezig blijft. Een goed onderhoudsbedrijf kan zowel het onderhoud als de opleidingen voor je verzorgen.

Carlo Braun

Vorige pagina
Terug naar weblog
  • Hoe werkt veerveiligheid? (safety valves) Hitma Process
    Strahman brilflenzen (line blinds) Hitma Process
    Foxboro S-serie druktransmitter Hitma Process
naar boven
zoeken
Direct contact 0297 514810